Sulu Boya İle Çalışma Tarzları, Sulu Boya Boyama Teknikleri
Sulu Boya Çalışmaları Tarzları resimleri, resim alanında, makul bir çalışma yolu ortaya koymak için, geçen yüzyılın sonlarından beri uğraşanlar olmuştur. Bu uğraşmalar yağlıboya resim üzerinde önemli etkilerde bulunduğu gibi, suluboya üzerinde de tesirini göstermekten uzak kalmamıştır. Sulu boya resimde eskiden renkler üst üste birkaç tabaka halinde sürülürdü: önce açık renkler ve sonra daha koyuları “Üst üste boyama (Untermalung)’’. Bugün daha ziyade tercih edilen çalışma tarzı ise bunun aksinedir: ilk önce koyu renkler ve gölge tonları ile resme başlanır ve renkler mümkün mertebe, olduğu gibi, bütün kuvvetleri ve canlılıkları ile kullanılır.
Yani istenilen her renk mümkün mertebe bir fırçada ve bir vuruşta sürülmeye çalışılır. “İlkelde boyama (Primamalerei) Ayni zamanda en kuvvetli tezatlar belirtilir ve resmedilen konu böylece mümkün olduğu kadar canlı bir şekilde ortaya konur. Sertliği gidermek ve resmin bütününün ahengini sağlamak için de ara yerde ikinci derecedeki tonlar kullanılır. Bu usulün tercih edilen tarafı, renkleri doğrudan doğruya, mümkün mertebe, olduğu gibi kullandırması ve tazeliklerini bozmamasıdır.
Suluboya çalışması yaparken hangi malzemeler kullanılır?
Bu teknikte boya yaparken dikkat edilmesi gereken unsurlardan birinin suyla yapılan ve çabuk kuruyan bir boyama tekniği olduğudur. Bu sebeple sulu boya yaparken öncesinde tüm malzemelerin eksiksiz olarak hazırlanması gerekmektedir.
İyi bir sulu boya çalışması için kullanılacak ve önceden hazırlanması gereken malzemeler şu şekilde olmalıdır;
Sulu boya yapılacak kağıtlar çok önceleri resim yapılmadan önce belirli çalışmalara tabi tutulurdu. Resim kağıtları belirli oranda ıslatılır ve düz bir zemin üzerinde gerdirilirdi. Bu işlem yapılırken kenarlardan bantlanır ya da tutamaçlar ile tutturulurdu. Yapılan işlem ile kağıtlar öncesinde suya doyurulmuş olurdu. Resim kağıtları eğer suya doyurulmamış kağıtlar ise çalıştığımız sırada tüm suyu çekerek buruşmaya başlar. Artık günümüzde çeşitli ve kaliteli resim kağıtları vardır ve suya doyurulmuş olarak hazır satılmaktadır. İyi ve sorunsuz bir boya çalışması için kağıtlar en az 300 gr. ve üzerinde olmalıdır.
Sulu Boya Tekniğinde Her Sanatçının Bilmesi Gerekenler
Suluboya, çeşitli sonuçlar verebilen çok yönlü ve esnek bir ortamdır. Aquaarelle Suluboya resim olarak da bilinir, boyalar suda çözünür bir araca asılmış pigmentlerden oluşan bir boyama tekniğidir.
Binlerce yıldır hep arka planda kalan suluboya, ustalaştırmada zorlayıcı bir araçtır ancak ustalaşma yolunda sizlere yardımcı olacak çeşitli suluboya teknikleri vardır ve kesinlikle takip etmeye değer bir beceri. Suluboya renginde bir tablo oluşturduğunuzda ışık, kağıdın beyazından yansır ve renklerin arasından sıyrılır ve gerçekten olaganüstülük verebilen bir parlaklık kazandırır.
Bir Dizi Fırçanız olsun
Bir dizi fırça olması önemlidir. Bu, ne kadar büyük veya küçük çalıştığınıza bağlı olacaktır. Küçük tarafta çalışmaya başlarım, bu yüzden fırçalarım 000-6 arasındadır. En sık kullandığınız şeyleri bulmak için farklı ebatlarda deney yapın. Ancak kullanacağınızı düşündüğünüzden daha küçük olan fırçaları tutmanızı tavsiye ederim. Bunlar, tahmin etmediğiniz küçük ayrıntılar için kullanışlı olacak.
Kaliteli Boyalar Alın
Kaliteli suluboyaya yatırım yapmak önemlidir. Kaliteli boya daha uzun sürecek ve zamanla sararma veya bozulma olmaz. Mağazalarda ve çevrimiçi birçok farklı marka ve seviye bulunmaktadır. Holbien ve Winsor & Newton’dan,Horadam gibi çeşitli suluboyaları kullanmak önemlidir. Farklı markalardan birkaç renk satın alın ve hangisinin size daha uygun olarak tercih ettiğiniz boyayı bulun. Küçükten başlayın, sınırlı bir paletkullanarak çeşitli renkleri karıştırın.
Sulu Boya Kuru ve Islaktır
Suluboya boyarken göz önüne alınması gereken iki önemli faktör vardır: ıslak ve kuru. Adından da anlaşılacağı üzere suluboya, su bazlı bir maddedir. Kattığımız suyun miktarına bağlı olarak pigmentin koyuluğunu ve doygunluğunu değiştirebiliriz. Suluboyayla boyama yapmanın birçok yolu var ve bunları denediğinizde sizin için en iyi olanı bulacaksınız. Islak kuru çalışmasının daha fazla kontrole ulaşmamıza yardımcı olduğunu göreceksiniz.
Işık Karanlık Çalışması
Suluboya çalışırken hatırlamak gereken bir diğer önemli suluboya tekniği, ışıktan karanlığa doğru çalışmak. Boyamızda beyaz veya açık renk tuttuğumuz her şeyin, işin tamamı boyunca böyle kalması gerektiği anlamına gelir. Değerlerimizi geliştirelim; Istediğiniz efekte ulaşmak için katman katman. Bir çok planlama gerektirir, ancak sonuçlar sizin eğitiminize değecektir.
Sulu Boya SıçratmaTekniği
Sulu boya resimde su spreyi veya yüzen toz gibi bazı işlemler yapmak için kullanışlı bir numaradır, sıçramalı suluboya tekniği kullanmak için, Fırçanızı başparmak ve orta parmaklarınız arasında tutun. Parmağınızı kullanarak, kılları geri çekin ve ilerlemesine izin verin. Bu yöntem biraz rastgele, ancak çok eğlenceli sonuçlar doğurabilir, bu nedenle denemenizi tavsiye ederiz.
Çiçek Açma Tekniği Nasıl kullanılır
Renkleri birbirine karıştırmanın iyi bir yolu, “çiçek açma” yöntemidir. Fırçanızda pigment vermek için iyi miktarda su alın ve kağıda uygulayın. Hala ıslak olduğunda, aynı miktarda suyla başka bir renk ekleyin. Renkleri bu noktada olması gereken yere yönlendirebilirsiniz. Kurumasına izin verin ve vuruş boyunca ince geçişler olduğunu fark edeceksiniz.
Renk Çekme
Daha kuru, daha doymuş vuruş uyguladığınızda, sadece su ile o darbeden çekebilirsiniz. Bu suluboya tekniği, formu göstermek ve bir ışık kaynağı veya kenar belirlemek için harika bir yoldur. Çok az su ve daha fazla pigment kullanarak bir vuruş uygulayın. İnme kuruduktan önce orta derecede ıslak bir fırça kullanın ve rengi koyu renkli vuruştan çekin. İlk vuruşun ne kadar kuru olduğuna bağlı olarak rengi çok uzakta çekebilirsiniz.
Katman Renkleri
Suluboyan ince bir madde olduğu için yavaş yavaş renklendirmeniz gerekir. Doğrudan kağıda karıştırma yapabilmeniz için bu ortam için bir başka avantaj. Bir renk alın ve yatırın. Kurumasını bekleyin ve daha sonra başka bir gölge ile tekrar ziyaret edin. Nerede örtüştüğünü farkedeceksiniz, pigment karışıyor ve farklı renkte kalmışsınız. Bu, et tonlarını oluşturmak için mükemmeldir.
Tuz Kullanma
Suluboya katman ve doku hakkında. Tuz, tuz kristallerinin su emmesi nedeniyle, pigmente benzersiz bir desen bırakarak, az miktarda çaba sarf ederek ilginç bir doku sağlayabilir. Sulu boya yapboz örtün ve boya hala ıslak iken tuz üzerine serpin. Bu çoğunlukla kuru kalana kadar oturup sadece tuzu silin veya havaya uçurun. Bu teknik kayalar veya ağaç kabuğu gibi doğal yüzeylere doku eklemek için kullanışlıdır.
Sünger Kullanma
Suluboyaları uygulamak için kullanabileceğiniz başka bir ev eşyası bir süngerdir. Peynirinizi küçük bir tabağa veya tepside karıştırın, süngeri boyaya batırın ve kağıdınıza bulut yapın. Boya ıslaklığınızı değiştirebilir ve farklı efektler elde edebilirsiniz. Islak bir uygulama su manzaraları veya bulutlar için daha uygun olabileceği gibi daha kuru bir görünüm bitki ömrü veya pullu cilt için de uygundur.
Negatif Boyama
Suluboya planlamasıyla ilgilidir. Boya uygulamadan önce beyazlarınızın ve ışıklarınızın nerede olmasını istediğinizi düşünün. Negatif alanınızın başlamak istediğiniz alanın kenarında boyarken fırçanızın kontrolünü el altında tutmak hayati önem taşımaktadır. Yarı ıslak pigmentle yükleyin ve negatif alanınızın başlayacağı kenar boyunca boyayın. Ardından, pigmenti nereye isterseniz doldurmak için konturun kenarından renk çekin.
Bant Kullanma
Temiz ve beyaz tutmak istediğiniz alanların maskelenmesi için bant kullanabilirsiniz. Bu suluboya tekniği, makine veya mimari içeren sert kenarlar için yararlıdır. Sadece kağıdın beyaz kalmasını istediğiniz kasedi bırakın. Kağıdınızı koparmayacak bir bant kullanın (örneğin taslak hazırlama veya boyacı bandı gibi). Kasanın üzerine ve etrafına boyayın. Boya kuruduktan sonra bandı yavaşça çıkarın ve düz bir temiz hattınız olması gerekir.